Medische Encyclopedie – Apotheek Copenhaege – Vlaardingen

Apotheek Copenhaege

Kopenhagenlaan 5 3137 NP Vlaardingen Tel:010-4740800

Medische Encyclopedie

Inhoud

Rusteloze benen

Wat is rusteloze benen?

Bij rusteloze benen voel je onrust in je benen: je moet bewegen om het vervelende gevoel weg te krijgen.

Rusteloze benen zijn niet gevaarlijk. Het is ook geen klacht van een erge ziekte. Het kan wel heel vervelend zijn.

Waar rusteloze benen door komen, is niet duidelijk. Dit weten we wel:

 • Door sommige medicijnen kunnen de klachten beginnen of erger worden. Bijvoorbeeld door medicijnen tegen depressie en medicijnen tegen psychose.
 • Oudere mensen hebben het vaker. Ook zwangere vrouwen hebben het misschien vaker. Verder hebben mensen het misschien vaker als ze erge nierproblemen hebben.
 • Vaak hebben ook andere mensen in de familie rusteloze benen.

De klachten worden misschien erger door:

 • roken
 • alcohol
 • koffie
 • overgewicht
 • weinig bewegen

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De volgende adviezen kunnen helpen om de klachten minder te maken:

Slaap je slecht? Kijk wat je nog meer kunt doen om beter te slapen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Maak een afspraak met je huisarts in deze situaties:

Slik je medicijnen tegen rusteloze benen, maak dan een afspraak in deze situaties:

 • Je hebt erge bijwerkingen.
 • Je wilt stoppen met de medicijnen. Stop niet opeens zelf.
 • Je klachten worden na 6 weken niet minder door de medicijnen. Of je krijgt juist meer klachten.
 • Je slikt je medicijnen 6 maanden. Je bekijkt dan samen met je huisarts of je steeds minder medicijnen kunt gebruiken en stoppen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Dopamineagonisten
Hoe dopamineagonisten werken bij ‘restless legs’ is niet bekend. Het vermindert de klachten waardoor u beter kan slapen. Voorbeelden zijn pramipexol en ropinirol.

Levodopa met enzymremmer
Hoe levodopa werkt bij ‘restless legs’ is niet bekend. Het vermindert de klachten, waardoor u beter kan slapen.

Enzymremmers worden toegevoegd om te voorkomen dat levodopa al in de maag en het bloed wordt omgezet in dopamine, zo komt er meer levodopa terecht in de hersenen. Voorbeelden enzymremmers zijn benserazide en carbidopa.

Oxycodon met naloxon
Oxycodon met naloxon zorgt dat het ‘bericht’ in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de rusteloze benen minder en reageert u er rustiger op. Dit medicijn wordt voorgeschreven als andere medicijnen tegen rusteloze benen onvoldoende helpen.

Gabapentine en pregabaline
Gabapentine en pregabaline zijn medicijnen tegen epilepsie en zenuwpijn. Ze beïnvloeden de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Ze maken de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel berichten kunnen sturen aan de spieren. Ze worden voorgeschreven als andere medicijnen tegen rusteloze benen onvoldoende helpen.

Terug naar overzicht