Nieuws – Apotheek Copenhaege – Vlaardingen

Apotheek Copenhaege

Kopenhagenlaan 5 3137NP Vlaardingen Tel:010-4740800

Nieuws

Terugroepactie losartan

20 maart 2019.

In verband met mogelijke verontreiniging in tabletten losartan en losartan/hydrochloorthiazide worden tabletten van het merk APOTEX en ACCORD teruggeroepen. Gebruikers kunnen hun tabletten omruilen in de apotheek.

De fabrikanten van losartan en losartan/hydrochloorthiazide (APOTEX en ACCORD) hebben laten weten dat er een stof is aangetroffen in de tabletten, die er niet in hoort. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend.
De kans op het krijgen van kanker na het innemen van deze tabletten, is héél erg klein. Toch willen wij niet dat u dat risico loopt en adviseren wij u om alle ‘vervuilde’ doosjes om te ruilen in de apotheek.

Niet alle medicijnen met losartan bevatten de vervuiling.
Het gaat alleen om de producten van het merk ACCORD (100mg tabletten) en APOTEX (50mg, 100mg, 50/12,5mg, en 100/25mg).


Informatie voor gebruikers van Hydrochloorthiazide (HCT)

November 2018.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat hydrochloorthiazide de huid gevoeliger maakt voor de zon. Hierdoor is de kans dat u huidkanker oploopt tijdens het zonnen iets groter. De kans blijft nog steeds erg klein, maar gebruikers dienen extra aandacht te besteden aan verstandig zonnen. Goed insmeren, dragen van beschermende kleding en regelmatig de schaduw opzoeken.
Klik hier voor meer informatie.


Anticonceptiepillen nog weken beperkt beschikbaar

Oktober 2018.

Lees hier meer.


De anticonceptie pil en trombose

18 juli 2017

Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten een bloedstolsel (bloedprop) gevormd wordt. Deze bloedstolsels kunnen door het stromende bloed meegevoerd worden tot ze vastlopen in een kleiner bloedvat en deze afsluiten. Dit wordt een embolie genoemd. Een embolie kan leiden tot ernstige schade. In de hersenen veroorzaakt een embolie bijvoorbeeld een herseninfarct, in het hart een hartinfarct en in de longen een longembolie.

Het in zeldzame gevallen optreden van trombose of een embolie is een bekende bijwerking van alle anticonceptiepillen.
In de bijsluiters van deze middelen wordt ook gewaarschuwd voor deze bijwerking.

Hoe groot is het risico op trombose?

Het risico bij pilgebruikers is ongeveer 0,02 – 0,04% (ten opzichte van tot 0,005 – 0,01% bij niet pilgebruikers). Daarom moet hier benadrukt worden dat het om een zeldzame bijwerking gaat. Desalniettemin kan deze bijwerking ernstige gevolgen hebben.
Het verhoogde risico is het hoogst gedurende het eerste jaar dat een vrouw het geneesmiddel gebruikt.

Van alle anticonceptiepillen geeft Diane-35 de grootste kans op trombose. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert huisartsen deze pil alleen nog maar voor te schrijven als middel tegen acne, en niet meer als anticonceptiemiddel.

De anticonceptiepillen van de ‘tweede generatie’ zouden de minste kans op trombose geven. Tot deze groep behoort ook de Microgynon anticonceptiepil en de generieke variant ethinylestradiol/levonorgestrel.

Vragen?

Heeft u vragen over uw eigen anticonceptiepil dan kunt u contact opnemen met de apotheek. Langskomen kan natuurlijk ook. Wij zullen proberen u zo goed mogelijk te informeren en te adviseren.

Bijwerkingen en gezondheidsklachten (ook al is het enige tijd geleden) kunt u melden via de website van Bijwerkingencentrum Lareb: www.lareb.nl.

Waarschuw bij klachten ook altijd uw behandeld arts, maar stop nooit zonder overleg.


Thyrax Duotab weer beschikbaar in de apotheek

06 april 2017

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten dat tabletten van het schildkliermedicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) weer op de Nederlandse markt mogen komen.

De productie van het medicijn stopte begin 2016 vanwege de verplaatsing van de productielocatie naar Duitsland. De nieuwe fabriek voldeed toen niet aan de kwaliteitseisen die het CBG stelt. Nu is dat wel het geval en is de productie hervat.

Advies

Veel schildklierpatiënten zullen overgestapt zijn op een alternatief medicijn (een ander middel met de dezelfde werkzame stof levothyroxine).
Het is niet verstandig om zonder overleg weer terug over te stappen op Thyrax Duotab.
Als u goed bent ingesteld op een schildkliermedicijn, dan is het beter om dat medicijn te blijven gebruiken. Het wisselen naar een ander merk kan namelijk soms zorgen voor klachten. Bovendien is extra controle van de schildklierfunctie noodzakelijk.
Het CBG adviseert patiënten die toch terug willen naar Thyrax Duotab om dit dan altijd met uw behandelend arts te overleggen.

Vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met de apotheek. Langskomen kan natuurlijk ook. Wij zullen proberen u zo goed mogelijk te informeren en te adviseren.
Bijwerkingen en gezondheidsklachten na omzetting op een ander medicijn kunt u melden via de website van Bijwerkingencentrum Lareb: www.lareb.nl.
Waarschuw bij klachten ook altijd uw behandeld arts en stop nooit zonder overleg